Водещи новини

С церемониите и символите в СОУ „Нешо Бончев” се запознаха осмокласници

Хубаво е да знаете, че учейки в СОУ „Нешо Бончев” сте последователи на много видни българи, каза вчера по време на представянето на церемониите и символите в училището директорът му Веска Барова.

Своеобразната лекция, подготвена от методическото обединение на учителите по история и гражданско образование, начело с учителя Георги Писков, изнесоха пред осмокласници по-големи техни съученици.
Присъстващите в музикалния кабинет научиха, че предложението училището да носи днешното си име прави Недьо Горинов, който е и автор на текста за химна на учебното заведение, а автор на музиката му е Огнян Спатарев. След което всички заедно станаха на крака и изпяха: „На Нешо Бончев паметта/ ще славим дорде слънце грей./ Човек бе идеален, смел/ и в нас той вечно ще живей!”.
Авторът на емблемата на бончевци Марин Кушлов и Снежина Машева, техническият ѝ оформител припомниха за работата по нея през 2007 година, а Георги Писков уточни, че проектът на Кушлов е бил избран сред общо 37 подадени идеи. Подробно бяха описани периодите, в които най-старото учебно заведение в Панагюрище е носило различни имена – „Св. Троица”, „Д-р Лонг”, „Симеон II” и от 1946 година – „Нешо Бончев”. Аз съм учила тук, децата ми също учат тук и за мен беше удоволствие да разбера, че моето лого е избрано, разказа Мария Кушлова, която е автор на Светът Обича Успелите. Директорът Веска Барова подчерта, че водещ мотив при изработването на новото училищно знаме е била приемствеността. Всяко добро нещо се създава с една идея, но и екип, който да я реализира и да я направи значима, сподели още Барова. Представители на четирите осми класове научиха и за създаването, и работата по училищния вестник „Щъркелово гнездо” и училищното радио, за сребърната халка, която получават всички зрелостници, за академичния комплект дрехи и аксесоари, които носят на специална церемония завършващите средното си образование бончевци.
Проявата бе част от Бончевите празници, които започнаха в края на миналата седмица и ще продължат до 1 април.


Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.