Водещи новини

През 1906 годна на днешния ден умира проф. Марин Дринов

На днешният ден през 1906 година умира проф. Марин Дринов.

 
Прочутият възрожденски историк и филолог е роден на 20 октомври 1838 година в Панагюрище. Той е един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките. Освен в Русия, професорът живее пътува и живее в Австро-Унгария, Франция, Италия и Швейцария, където изучава исторически архиви и събира материали за българската история.
През Освободителната война е вицегубернатор на София (1877-78), а в привременното правителство – управляващ (министър) Отдела на народното просвещение (1878-79).
Проф. Марин Дринов
е изтъкнат славяновед. Като учен написва над 100 труда, основани върху старателно проучени извори, като не малка част от тях са на руски език. Той събира и обнародва народни песни, прави етнографски и фолклорни проучвания; сътрудничи на вестници и на Периодическо списание, като в някои публикации се подписва с името на своя род – Божков. Умира на 28.02.1906 г. (13 март – нов стил) в Харков, а родната му къща в Панагюрище е превърната в музей.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.