събота , 27 април 2024

Представяне на стихосбирки, кукери, Тодоровден – сред събитията през февруари

Културният календар на Община Панагюрище за февруари започва на 6 февруари.

От 18:00 ч. в Общинска библиотека „Стоян Дринов” Ники Комедвенска ще представи стихосбирката на Мария Бегова „Думи насъщни”. На 9 февруари от 17:30 ч. в камерната зала на Театъра „Стоян Дринов” и Арт клуб „Асарел” организират авторски рецитал на поета Недялко Йорданов „Не остарявай, любов”.
Постановката „Ожени се за мен” по мотиви от романа на Джон Ъпдайк панагюрската публика ще може да види на 10 февруари от 19:00 ч. на голямата сцена в Театъра. Пиесата се поставя от театър „Искри  и сезони” с участието на Искра Радева, Станка Калчева, Георги Кадурин и Ивайло Герасков.
Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов ще представя новата стихосбирка на поетесата Петя Цолова 77 любовни писма до поискване” на 12 февруари от 17.30 часа в Общинска библиотека „Стоян Дринов”
Обичаят „Рогач” ще бъде разигран на 15 февруари от 10.00 часа на площада в село Оборище.
142 години от обесването на Васил Левски ще бъдат отбелязани на 19 февруари от
16:30 ч. в църквата „Свето Въведение Богородично” с панихида в памет на Апостола на свободата. Час по-късно – от 17:30 часа в камерната зала на Театъра възпитаници на Обединен детски комплекс ще представят литературната програма „Аз съм посветил себе си на Отечеството си…” 
В две панагюрски села ще има кукерски и маскарадни игри на 22 февруари, става ясно още от сайта на Общината. Първи, от 10:00 ч. в неделния ден обичая „Рогач” ще разиграят в двора на училището в село Бъта, кукерски игри и народно веселие ще има от 13:00 ч. на площада на село Елшица.
На 26 февруари от 16:00 ч. в камерната зала на Театъра ще се проведе общинска инициатива „Младежка сцена” – общински конкурс за рецитация „Всичко българско и родно любя, тача и милея”, посветен на 165 години от рождението на Иван Вазов и 120 години от рождението на Гео Милев.
Последното събитие във февруарския културен календар е на 28 февруари, от 10:00 часа, когато на площада на село Баня и стадиона ще се състои „Тодоровден по нашенски, 2015” – традиционен събор и празник с карнавално шествие  и надбягване с коне и магарета.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.