четвъртък , 9 май 2024

Ден на родилната помощ е днес. Акушерката Радка Кекова има 40 години професионален опит

За хиляди майки акушерката Радка Кекова от родилното отделение на панагюрската болница не се нуждае от представяне.

Всяка жена, дала живот, си има свой спомен за нейната изключителна роля и важна емоционална подкрепа в ония съкровени и несравними минути, когато дългоочакваният безценен плод тръгне към светлината на новото.
В ръцете на акушерката Радка Кекова са проплакали безброй деца, защото тя вече 40 години първа ги посреща на белия свят. Тя беше и акушерката в екипа, помогнал на последното бебе за 2014 година – младенецът Велислав, да заяви категоричното си присъствие в панагюрската общност от 27 декември нататък. Пак момче е и първото бебе, което поема в ръцете си през 2015 година. На 13 януари в ръцете й изплаква Никола, син на Петя Николова Терзийска от гр.Златица. Акушер-гинеколог по време на раждането, което е секцио, е д-р Петър Бътовски, другият лекар е Стойчо Стоев, а операционната акушерка е Парашкева Карабойчева.
Самата Радка Кекова е дала живот на двама сина, които от няколко години са във Франция. Там се ражда и първата й внучка. Панагюрската акушерка е много впечатлена от френското здравеопазване – и като техника, и като обслужване, и като отношение към близките на родилката.
Макар да има 40 години професионален път в биографията си и сега да чака решение за пенсия, Радка Кекова смята, че човек трябва да работи и да върви напред. Затова от 5 януари 2015 година е с подновени договори и в доболничната, и в болничната помощ.
От 2004 година, освен като акушерка, Радка Кекова работи и като медицинска сестра три дни в седмицата при общопрактикуващия лекар Гергана Томова. Преди това – в периода 2000-2003 година – работи почасово при д-р Пенка Василска.
От 1994 година в продължение на 12 години Радка Кекова е била старша акушерка в родилното отделение на панагюрската болница. После по лични причини не се явява на конкурса за старшинство, но това по никакъв начин не променя отношението й към работата.
Към професията на акушерката я насочва майка й, която била детегледачка в ясла. Иначе  Радка мечтаела да стане учителка. След като завършила  СОУ „Нешо Бончев“, кандидатствала и била приета в Пловдив в Медицинския колеж, в който се дипломира с пълно отличие по специалността акушерство. Една година по разпределение е акушер в село Поибрене, после се омъжва и през ноември 1977 година започва работа в Панагюрище. Помни първия си работен ден в днешната сграда на болницата – бил 30 април 1979 г. Помни ярко и първото раждане, на което акушира – спрял токът и раждането станало на газена лампа, но имало много добра санитарка в екипа, която й давала кураж.
Голяма закалка като професионалист Радка Кекова получава по време на работата си в Либия, където е почти 4 години със семейството си /1987-1990 г./ Там е акушер в родилна зала и на смяна понякога имала от 13 до 15 раждания, а на година около 5- 6000. Придобива сериозен опит, тъй като работи с различни школи. Спомен от Либия й е, че хванала с голи ръце първото бебе, за чието раждане помага.
„Всяко раждане е напрежение, защото акушерката живее с болката на бъдещата майка. И когато бебето се роди живо и здраво, идва удовлетворението“, споделя Радка Кекова и допълва: „Когато има тежко раждане, се отразява на целия екип. Трудно се изживява, например, мъртво раждане, защото живееш с болката на всички близки и понякога не знаеш как да ги утешиш, за да не кажеш нещо грешно“.
Питам я за първото проплакване и акушерка Кекова отговаря, че то е показател за здравето на новороденото. Мнението й относно желанието на мнозина бъдещи майки в последните години да раждат секцио е, че нормалното раждане е за предпочитане, а оперативният път да се ползва само когато има проблем.
За 40 години опит Радка Кекова е имала какви ли не случаи като акушерка. При нито един от тях не е съжалила, че е послушала майка си за избор на професия. Обича си работата и затова, въпреки че на 27 април 2014 година е навършила 60 години, продължава да й е отдадена.
Оставих я на пост на поредното нощно дежурство. А през 40-годишния си професионален път Радка Кекова има такива безброй. Но не се оплаква, а заявява: „Ще продължавам да работя, докато мозъкът работи и краката вървят“. Дай й, Боже, здраве и дълголетие, за да продължи години още да „хваща“ много бебета и да чува проплакването им!

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.