четвъртък , 9 май 2024

Предстои да бъде приет планът за интеграция на ромите

Община Панагюрище е сред общините в област Пазарджик, които все още не са внесли в общинските съвети за одобрение плановете си за изпълнение на Стратегията за интегриране на ромите в областта.

Процесът на планиране, изготвяне и приемане на новите планове започна през март 2014 г. и приключи в края на ноември 2014 г. Другите общини, които не са спазили срока за приемане на плановете от общинските съвети, са Белово, Брацигово, Пазарджик, Панагюрище и Стрелча. Всички те ще  внесат плановете си интеграция на ромите в общинските съвети до края на януари 2015 г. В Панагюрска община приемането на този план е включено в дневния ред на предстоящото на 21 януари заседание на ситипарламента.
До момента приети с решение на Общински съвет са плановете на общините Пещера, Септември, Ракитово, Лесичово и Велинград. Това стана ясно в средата на тази седмица по време на първото за годината заседание на Областния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси.
След като бъдат приети всички планове в областта, със заповед на губернатора те ще бъдат утвърдени като приложения към Стратегията за интегриране на ромите в област Пазарджик 2012 – 2020 г.Създава се и Звено за мониторинг и оценка на областно ниво, което ще следи за оперативното изпълнение на Общинските планове за изпълнение на Стратегията за интегриране на ромите в област Пазарджик.
За заседанието на Общинския съвет – Панагюрище през февруари ще бъде подготвен и внесен за приемане и отчетът на плана за интеграция на ромите през 2014 година, съобщи в телефонен разговор ресорният зам.-кмет Галина Матанова.
Припомняме, че в Община Панагюрище до края на 2014 година действаше
План за действие за подкрепа на интеграционните политики 2013-2014 година, съобразен с приоритетите и насоките в държавната политика и с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 година. Планът бе приет от Общински съвет – Панагюрище  Решение №318/09.04.2013 година и бе неразделна част от Стратегията за интегриране на ромите на територията на област Пазарджик.
Акцент в Плана бе постигането на баланс между дейностите по социалното включване и дейностите, гарантиращи устойчиво развитие на общността.
За постигането на желания баланс един от действащите проекти бе „Образование за всички”, чрез който бяха осигурени учебни помагала и учебници за социално слабите ученици от 8 до12  клас с финансовата подкрепа на „Асарел Медет” АД. Не малък процент от подпомогнатите бяха ученици от ромски произход. По същия проект бяха връчени и стипендии на ученици.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.