събота , 27 април 2024

През цялата 2015-та Българското Кино ще чества 100-годишния си юбилей

Честванията за юбилея на киното се откриват официално на 12 януари от 19:00 ч. в обновеното кино „Одеон” в София с прожекция на филмите „Любовта е лудост” /1917/ на Васил Гендов (най-ранния запазен български игрален филм).

Зрителите ще могат да видят още документалния „Един ден в София” /1946/ на Захари Жандов и анимационния „Женитба” /1984/, със „Златна палма” от Кан, на Слав Бакалов и Румен Петков, съобщават от Министерството на културата.
В деня на стогодишнината – 13 януари, когато е била първата публична прожекция на „Българан е галант” на Васил Гендов (датата е професионален празник на филмовата ни общност от 2005 г.), в Музея на съобщенията ще бъде валидирана и юбилейна пощенска марка „100 години българско кино”. Фотоизложба „100 години българско кино” ще открият председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на културата Вежди Рашидов на 14 януари т.г. в Клуба на народния представител в парламента. На 15 януари стартира студентският филмов маратон в „Червената къща” – с филми от НАТФИЗ и НБУ. Избрани документални и анимационни заглавия ще бъдат показани по случай юбилея на 16 януари в Дома на киното. Нощта на българското кино е на 17 срещу 18 януари в кино „Одеон” – началото на киномаратона е с пълния вариант на „Мера според мера” на Георги Дюлгеров – от 18:00 ч., и ще продължи с „Хан Аспарух” на Людмил Стайков – от 24:00 ч.
Българското кино ще има специално присъствие на световните фестивали по случай 100-годишнината си, която ще се чества и в цялата страна през цялата юбилейна 2015 година, съобщиха на пресконференцията днес представители на организаторите. Подкрепа за международното представяне обещаха директорът на „София филм фест” Стефан Китанов и на фестивалите „So Independent” – за американско независимо кино в София и за българско кино в САЩ – Жана Караиванова. Актрисата отбеляза, че със съдействието на Министерството на външните работи родната ни кинематография ще бъде представена и в страните, в които още няма разкрити български културни институти.
Стогодишнината на киното ни ще бъде и в центъра на вниманието на националните кинофестивали „Златна роза” и „Златен ритон” – с научни конференции, ретроспективи, изложби и редица други прояви. Към момента 10 нови български филма са вече изцяло завършени или са на етапа завършване. На всяко десетилетие на българското кино ще бъде посветен по един месец през годината – с тематични прожекции във филмотечно кино „Одеон”, както и с организиране на срещи с автори и специалисти, изложби, дискусии. През топлите месеци ще има и любопитни прояви на открито. Готвим и други изненади – също за цялата година, но засега те са тайна, акцентират организаторите.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.