През май се очаква да тръгнат проектите за интегрираните планове на общините

В средата на май т.г. се очаква да бъдат обявена процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от ЕС по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година.

Тя касае 39 български общини за общинските им центрове – градовете, които са в от първо до трето ниво по Националната концепция за пространствено развитие.
Средствата, които ще бъдат отпуснати са в размер на 1 057 272 072 лева по приоритетна ос „Устойчиво и интегрирано градско развитие”. Допустимите дейности са Обновяване на общинска образователна и културна инфраструктура; Модернизация на социална инфраструктура, включително създаване на съвременни социални жилища за маргинализираните групи, в това число ромите; Обновяване, енергийна ефективност и ВЕИ в административните сгради на държавната и общинската администрация; Подобряване на градската среда; Зони с потенциал за икономическо развитие и Насърчаване на устойчива мултимодална градска мобилност.
От Управляващия орган на „Региони в растеж” съобщават, че „Посочените срокове за обявяването на схемите за безвъзмездна помощ са индикативни и са в пряка зависимост от финализиране на преговорите с Европейската комисия по одобрението на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020. УО на ОПРР 2014-2020 пое ангажимент пред Комитета за наблюдение да положи всички усилия за по-ранното обявяване на схемите.” Крайният  срок ще е в зависимост от готовността на всяка конкретна община-бенефициент.
Община Панагюрище спечели проекти и разработи Интегриран план за градско възстановяване и развитие, който е съвкупност от свързани във времето и пространството проекти, действия и инвестиционни намерения, които да се прилагат в определените градски зони за въздействие. Проектът бе приключен във втората половина на 2013 година.
Панагюрище попада в групата на градовете от 4 ниво, в която от областта ни е и Велинград. В групата на градовете от 3 ниво е Пазарджик. София е единственият град от 1 ниво, а във второ са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.
От регионалното министерство, при разработването на Националната концепция за пространствено развитие подчертават, че „От съществено значение е подкрепата за малките градове от 4-то йерархично ниво, които имат значение за развитието на селските райони. На това ниво ОПРР взаимодейства с Програмата за развитие на селските райони, която подпомага по-голямата част от градовете от 4-то ниво. Съществен въпрос е на това ниво на градове-центрове да има добро разграничаване на двете програми, за да се постигне желаното въздействие при условията на ограничени ресурси.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.