понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

Думата „благодаря” е словесна ласка

11 януари е предложен за Международен ден на думата „благодаря” – International Thank You Day през 1994 година от родения в Илинойс Ейдриън Сиукс Купърсми. 

Произходът на днешния „най-учтив” празник не е известен, но се смята, че идеята се е зародила в международна компания, която е искала да увеличи продажбите си. Вероятно от благодарствени картички и подаръци.
Скрит мотив в много туристически гидове и ръководства е, че на туристите често се посочва думата „благодаря”, изречена дори с акцент, наблягащ на езика на приемащата страна, увеличава скоростта, качеството на услугата и помага за изграждането на спокойна и приятна почивка.
Думите на благодарност имат магически свойства – с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.
Известно е, че консерваторите не използват думата „благодаря”, те я избягват в речта си, защото смятат, че тази дума е родена от фразата „спаси Бай”. Бай – името на един от езическите богове, припомнят от starazagora.utre.bg.
Психолозите смятат, че думите на благодарност са „словесни ласки”, които могат душевно да стоплят и успокояват хората.
Когато благодарите, най-важно е да го правите искрено и от сърце, казват още специалистите.
През последните години празникът набира все по-голяма популярност по света. За да го отбележите подобаващо обаче, не е нужно да щурмувате магазините за подаръци. Достатъчно е да се усмихнете на човека до себе си и да кажете „Благодаря”!
А нашият екип Ти благодари, че ни четеш  и подкрепяш, Драги Сънароднико!

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.