Водещи новини

50 години от откриването на МОК „Медет“ се навършват утре

На 29 декември 1964 г. първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков открива експлоатацията на МОК „Медет“, разпрострян на площ от 10 900 дка на северния склон на Същинска Средна гора.

МОК „Медет“ е рожба на икономическата и научно-техническа интеграция между България, СССР, Чехословакия и Германската демократична република, пише в летописната книга на компанията, издадена по повод 40-годишнината й. Голяма част от техническите и работните проекти, както и проектосметната документация по изграждането на комбината, са дело на българските проектанти от „НИПРОРУДА“ – София.
През 1984 г. започва строителството на МОК „Асарел“. На следващата година на територията на МОК „Асарел“ е изградена пречиствателна станция за битово-фекални води с дебит 400 куб.м в денонощие.
През 1988 г. се изгражда Обогатителна фабрика „Асарел“.
Осъзнавайки важността за екологичната политика за региона, в който живеят семействата – родителите, децата и внуците на работещите в „Асарел-Медет“, ръководството на предприятието в началото на 1988 г. изгражда комплексен ведомствен екологичен полигон. Той е първата фирмена  екологична мониторингова система в страната.
През лятото на 1994 год. МОК „Асарел-Медет“ вече има свое знаме, соя песен и свой сигнал.
На 23 декември 1998 г. зам.-председателят на Министерския съвет и министър на промишлеността Александър Божков и изпълнителният директор на МОК „Асарел-Медет“ Лъчезар Цоцорков подписват първия в страната договор за предоставяне на концесия за подземни природни богатства.
На 15 юни 1999 г. в Агенцията за приватизация е подписан първият приватизационен договор в миннодобивния отрасъл – от страна на Агенцията за приватизация Захари Желязков, а от страна на „Асарел-Медет“ Лъчезар Цоцорков.
2787 акционери, мениджъри и работници, влизащи в състава на международното търговско дружество „Асарел- Инвест“ АД, с мажоритарното участие на стратегическия партньор „Фьост Алпине Интеертрейдинг“ – Австрия, купуват пакет от 3 016 528 акции, представляващи 75% от капитала на „Асарел-Медет“. Акциите са разпределени съобразно йерархическите отговорности в дружеството, като максимумът, който се притежава от един акционер, е 4%.
Купувачите се задължават да обслужват кредитни задължения за 28 млн.щ.д. и в следващите 5 години да финансират 42.7 млн.щ.д. в инвестиционни програми.
На 7 юли 1999 г.  РМД „Асарел-Медет“ АД заплаща напълно стойността на 75% от акциите на „Асарел-Медет“ АД. На тази дата се прехвърлят акциите на мажоритарния собственик и Договорът за приватизация реално влиза в сила.
 
ИЗТОЧНИК: Летоописната книга на МОК „Асарел-Медет“ АД до 31.12.2004 г.

Вижте още

Да си спомним с благодарност за онова бурно и героично време преди 146 години!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище, 146 години ни делят от онзи Трети март, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.