Водещи новини

Днес празнуват тези, които носят името Анастасия

Великомъченица Анастасия е покровителка на аптекари и лекари.

 
Тя е  римска християнска светица, живяла през 3 век. Празникът ѝ се отбелязва на 22 декември от Православната църква и на 25 декември от Римокатолическата църква.
Анастасия е родена в знатно римско семейство, баща ѝ е езичник, а майката християнка.
Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго безценно съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за истинския Бог. Пламенната вяра, която загоряла от ранни години в нейното сърце, й дала възможност да понесе с търпение тежките изпитания, които й предстояли.
Още на младини се лишила от майка си, а баща й я омъжил против волята й за богат римлянин езичник, човек с груб и жесток характер. Едничката утеха Анастасия намирала в молитвата и в изпълнението на християнските си задължения. Често облечена в прости дрехи, придружена от вярната си слугиня, тя посещавала тъмниците, изпълнени в това време с християни.
Според нейните агиографи тя посвещава живота си на грижи за бедни, болни и нещастни. На затворниците носи храна и дрехи, на просяците дава хляб, лекува болестите на болните, превръзва кървящите рани на ранените.
Макар и популярна сред хората, тя е осъдена на смърт по време на масовите преследвания на християните при император Диоклециан. Около 204 година войници на управителя на Илирия я връзват на четири стълба и я изгарят в Сирмиум (днес Сремска Митровица).
Християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.