понеделник , 6 май 2024

Сезонът на ракията

Стотици са специализираните малки обекти за дестилиране към октомври т.г. ,показва справка в Агенция „Митници”.

В община Панагюрище регистрирани обекти има в Панагюрище, селата Попинци, Елшица, Бъта.
Един от собствениците на ракиджийница в Панагюрище е Стоян Талатинов, който разказва, че подготовката на джибрите, които обикновено са сини сливи, джанки и грозде, е едно от важните условия за качеството на ракията. При процеса на ферментацията трябва да има определена температура, която да не е под 15 градуса, за може дрождите, които преобразуват захарта в плодовете, да са живи.
Суровината е готова за следващия етап – варенето, когато джибрите са преврели – на повърхността в съда, в който се съхраняват, да има течност, подобна на вино. Специалисти са категорични, че колкото по-навреме се свари материалът, толкова по-добри ще са вкусовите качества на питието.
Важен момент преди варенето е изваждането на костилките от плодовете, защото в противен случай казаните, в които се преработват, загарят, а оттам и ракията се натравя, разкрива Талатинов.
Панагюрци са известни табиетлии и правят преварка на ракията – при „насаждането” на джибрите от по-големия казан се точи т.нар. паток. След което се прехвърля в по-малък казан, за да се направи преварката. Целта е да се отдели „първакът”, който тръгва в началото. В него се намират ацетати, алдехиди, ацетони и метил, които са силно отровни, затова и е погрешно течността да се ползва за лечение. След отделянето на течностите започва да тече силна ракия от около 70 градуса. Тя се източва, докато стане 35-40 градуса. Именно тази фракция е най-добрата за консумация.
Следващото, остатъчно, количество не е годно за пиене, защото съдържа много висши алкохоли, които влошават качеството на ракията и преварката би се обезсмислила. Получената ракия е средно със сила от 60 градуса, като е добре да се разреди с вода, а съдът, в който престоява около седмица стои, отворен. След този период пивката течност е готова за консумация. Някои предпочитат ракията да има леко специфичен вкус и прибавят дъбов чипс или клечки от сърцевината на сухо дъбово, или черничево дърво, от които тя придобива специфичен цвят. Други я съхраняват в дъбово буре, като е заблуда, че бурето „пие” от ракията – всъщност то пие само водата, с която е била разредена, споделя Талатинов, който е правил експеримент.
КАЗАНИТЕ, в които се вари ракията, са от мед и са една от най-скъпите инвестиции в този род бизнес. Обикновено периодът, в който се варят джанките, е края на август и началото на септември, сините сливи са през октомври, а гроздето през декември. Има случаи на хора, които варят и през останалото време, но качеството на питието се променя.

Верига магазини продава инсталация

Варенето в домашни условия на ракия е абсолютно забранено, но няма град и село в страната, в които да няма домашни инсталации. Парадокс е продажбата на съд, с който може да се варят спиртни напитки, в известна българска верига магазини. Стойността му е близо 500 лева, а литрите, които може да поеме са над 10.

Ситуацията с акцизите върху ракията и тоталната забрана за варене е болезнен въпрос, който и власти, и граждани публично избягват.
Първите често си затварят очите, защото, както се шегуват хората помежду си, трябва да арестуват и глобят половин България. Глупост на глупостта е начинът на облагане, коментират запознати, и обясняват, че е ясно, че без него не може, но ограничението от 30 литра годишно на семейство е неизпълнимо за българския начин на живот, а от забраната на варенето по къщите държавата нищо не печели.
От Агенция „Митници”, която води отчет на производителите, съгласно действащото законодателство, извършват и проверките за незаконна дейност и нарушения, във връзка с дейността по изваряване на алкохол. Освен рутинни проверки на регистрираните обекти, се проверяват и сигнали за нерегистрирани казани за ракия, съобразно сезонната им дейност, става ясно от информация, разпространена от БТА.
При контрола на нелегални съоръжения е важно те да бъдат проверени в момент на работа, тъй като притежанието на подобни нерегистрирани инсталации не е нарушение. Затова обичайно при подобни проверки задържаното количество вече дестилиран алкохол е малко.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.