четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Почетоха Деня на българската община с четиво за настоящи и бъдещи общински съветници и кметове

Денят на българската община е ден, в който гражданите трябва да се замислят на кого са делегирали да ги представлява, как избраниците им защитават техните интереси, а администрация, кмет и общински съветници да направят равносметка до колко са съхранили духа и ентусиазма от първия ден, в който са влезли в Общината.

С тези думи вчера председателят на Общинския съвет Веселина Зумпалова-Ралчева поздрави минали и настоящи общински съветници, кметове на села, кметове на общината, уважили поканата за представяне на книгата „Съветникът”. Зумпалова изрази вяра, че този ентусиазъм няма да бъде отмит в рутината. За книгата настоящият председател на местния парламент сподели, че е посветена на изборната длъжност – общински съветник, която не е достатъчно оценена. За радост, Общинският съвет в Панагюрище в годините съхрани авторитета си и не излиза в общественото пространство със скандали, заяви още Зумпалова.
Филип Калбуров е запомнящо се с делата си име, каза съставителят на „Съветникът” Павлина Вайсилова. Той не се капсулираше, търсеше различното мнение, както и философията на закона, подчерта тя, обяснявайки и структурата на изданието – две части: от началото на Прехода до приемането на страната ни в ЕС, съвпаднал с избирането на Калбуров за председател на ОбС, и периодът, в който е пръв сред равни – мандат 2007-2011. Цитирани бяха интервюта на Калбуров, който е бил пет поредни мандата общински съветник. Разбирането му за публичност е в абсолютното убеждение, че добро самоуправление не е възможно без прозрачност, публичност и отчетност, обобщи Вайсилова и подчерта, че Калбуров не само е говорел каква трябва да е политиката, а и я е правел.
Филип Калбуров заяви, че книгата е изцяло документална, целта ѝ не е била поставянето на една личност в центъра, а казаното от него е било в движение и вероятно не е абсолютната истина. Зумпалова сподели мнението, че субективизмът в „Съветникът” е сведен до минимум, като това е образът на панагюрския Общински съвет. Ганчо Илков, бивш общински съветник, припомни, че Калбуров е бил единственият, който винаги е търсел правната обосновка и рамка на съответните проблеми. Настоящият общински съветник и бивш кмет на общината Марко Мечев предрече, че така, както сега Калбуров счита, че работилите в началото на миналия век местни народни избраници са били на друга висота, така след 50 години хората, четейки книгата, ще казват същото за тези от 20-годишния период, който е обхванат в „четивото за настоящи и бъдещи общински съветници и кметове”.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.