събота , 27 април 2024

Тече Седмицата на донорството и трансплантациите

За втора поредна година Изпълнителната агенция по трансплантация, заедно с над 20 пациентски и партньорски организации, провежда в цялата страна поредица от събития, посветени на различните аспекти на донорството и трансплантациите.

Седмицата на донорството и трансплантациите започна на 11 октомври и ще приключи на 19 октомври като са предвидени различни инициативи в страната, с които инициативата да бъде популяризирана.
В България близо 1000 души са в листата на чакащите за трансплантация на орган; двойките с репродуктивни проблеми са 145 000; от трансплантация на стволови клетки имат нужда 100 души.
От началото на 2014 г. в страната 48 души са получили орган от трупен донор, 11 са трансплантациите от жив донор, извършени са общо 67 (автоложни и алогенни) трансплантации на стволови клетки и са родени над 100 бебета с донорски материал.
В световен план нуждата от донорски органи нараства всяка година. Само в Европейския съюз над 61 000 души чакат, а всеки ден 12 от тях умират. В България всяка година 200 души си отиват в очакване, като нови 300 влизат в листата на чакащите за орган.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.