понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Възможност за обучение на български студенти в един от най-престижните институти в Европа

Тази сряда Правителството прие решение, с което предлага на бъдещото Народно събрание да ратифицира Конвенцията за основаване на Европейския университетски институт.

Институтът предлага едногодишна магистърска програма в областта на правните науки, докторски програми и научни изследвания по история и цивилизация, икономически, юридически, политически и правни науки. С присъединяването към Конвенцията всяка страна поема отговорността да признава дипломите, издадени от Европейския университетски институт. Това ще даде възможност на младите хора от България да се обучават и да провеждат научноизследователска работа в един от най-престижните институти в Европа в областта на обществените и хуманитарните науки.
Финансовите задължения на страните членки представляват годишни вноски по бюджета на Европейския университетски институт, които покриват разходите за стипендии и за участие в научни програми. За България са определени до 12 стипендии годишно. Разходите по присъединяването на България към Конвенцията ще са за сметка на бюджета на Министерството на образованието и науката.
Европейският университетски институт е създаден през 1972 г. на базата на междуправителствено споразумение, подписано във Флоренция от четири държави-членки на Европейския съюз: Италия, Франция, Люксембург и Холандия. Страни по Конвенцията вече са 21 държави от Европейския съюз.

Вижте още

Наградиха участниците от детските полицейски управления

Доброволците от детските полицейски управления при ОДМВР-Пазарджик получиха много награди от участието си в Националния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.