четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Близо 1600 са минали по „Спри и се прегледай”, нито един не е с диагноза „заболял”

Общо над 15 хиляди жители от областта получиха покани за извършване на скринингови изследвания за трите вида онкологични заболявания: колоректален рак, рак на млечна жлеза и рак на маточната шийка по проекта „Спри и се прегледай”.

 
В област Пазарджик проектът стартира с регистрация на лечебните заведения през месец май 2013 година. Четири лечебни заведения изявиха желание за участие в проекта:ДКЦ „Хигия” ООД, „Диагностично-консултативен център 1” ЕООД („Здраве”) в Пазарджик, МБАЛ „Събо Николов” в Панагюрище и МЦ „ЕЛСЕМ” ЕООД в Стрелча.
За целия период на проекта в Пазарджишка област са се прегледали 1586 души (приблизително 10 % от получилите покани). За колоректален рак са се изследвали 406 лица, за рак на маточната шийка – 950 жени и за рак на млечна жлеза – 230 жени. От тях: в Пазарджик – 1432, в Панагюрище – 151 и в Стрелча – 3, уточняват от Региналната здравна инспекция – Пазарджик.
Общо за цялата страна скринингови изследвания са извършили 55 886 души, при 400 000 поканени.
На фона на затрудненията, съпътствали проекта в цялата страна от 2009 г. насам, некоректно изпълнение на поетите задължения от фирмата-доставчик на покани за гражданите и малкия брой лечебни заведения, включили се в него, като цяло се отчита положителен ефект от скрининговия проект, в т.ч. и в Пазарджишка област, коментират от здравната инспекция в Пазарджик. По данни на лечебните заведения, работещи по проекта в областта ни, диагноза „заболял” не е поставена на нито едно от скринираните 1586 лица.
„Спри и се прегледай” предостави за първи път възможност за организиран скрининг на групи от населението за три вида онкологични заболявания, който нормативно бе регулиран с нов раздел в Наредба № 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.