Водещи новини

Европейската седмица на мобилността – от 16 до 22 септември, ще е с мото „Нашите улици, нашият избор”

Европейската седмица на мобилността 2014 има за цел да направи преоценка на начина, по който мислим за градското пространство
и да проучи връзката между употребата на земята и качеството на живот.

Тази година мотото „Нашите улици, нашият избор“ насърчава хората да създадат град, в който те искат да живеят. В световен мащаб, е налице нарастващо движение за „възстановяване” на градските части. Примери за това са местата за паркиране, които се трансформират в мини паркове, улици, използвани за обществени събития, както и оживени улици, които се запълват с кафенета и се превръщат в места за хранене на открито. Накратко, тази година е посветена на дейностите свързани с преразпределяне и препроектиране на улиците и обществените пространства в полза на хората.
До 2050 година в Европа вече няма да се движат автомобили на традиционно гориво. Това е една от целите на инициативата за „зелен транспорт”на ЕК, която цели да направи ЕС по-малко зависим от бензина (към днешна дата тази зависимост е в рамките на 96%), и да сведе емисиите на въглероден окис до 80-95% до 2050 г. ЕС така ще успее и да намали със 60% емисиите на въглероден диоксид. Този процес ще се проведе на няколко стъпки. От 2030 г. нататък броят на замърсяващите обществени превозни средства ще се намали наполовина, а превозът на стоки ще стане „зелен” и няма да произвежда вредни емисии. Предвижда се също пътният превоз на хора и стоки се намали за сметка на ж.п. превоза и водният транспорт. В тази посока ЕК предвижда високоскоростната ж.п. инфраструктура да нарасне три пъти до 2030г.
През 2013 г. 1931 града от 47 страни официално са регистрирани за участие в кампанията, чиято тема беше „Чист въздух – ти си на ход!”. По традиция в инициативата се включиха редица институции и организации от Община Панагюрище.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.