понеделник , 6 май 2024

8 септември е Международен ден на солидарност на журналистите

На 8 септември 1943 г. нацистите екзекутират чешкия журналист, публицист, общественик и антифашист Юлиус Фучик.

В негова памет този ден сеотбелязва като Ден за солидарност на журналистите. Решението енаМеждународната организация на журналистите в Букурещ, взето през месец май 1958.
Призивът на Фучик – „Хора, бдете”, с който завършва неговият “Репортаж, писан с примка на шията”, има своето място и днес
„Репортаж с примка на шията“ до 1989 г. бе най-превежданата книга в чешката литература. Тя има повече от 300 издания по света, излизала е на 90 езика, естествено няколко пъти и на български. У нас е превеждана от Георги Караславов, живял в Прага, и д-р Венцеслава Крънджилова.
В открито писмо през 1940 година до Гьобелс Юлиус Фучик пише: „Вие закрихте нашите университети, вие понемчвате нашите училища, вие превърнахте сградите на училищата, на театрите, на концертните зали и художествените галерии в казарми, вие грабите научните учреждения, спирате научната работа, искате да превърнете журналистите в бездушни автомати, погубвате хиляди творци, потъпквате из основи цялата ни култура, всичко онова, което създава интелигенцията – а сега искате именно с нейна помощ да продължавате своето диво безумие.”
Най-малко 108 журналисти и професионалисти от медиите са убити в света през 2013 година, а Сирия е станала най-опасната страна, следвана от Ирак и Пакистан, съобщи Международната федерация на журналистите /ФИЖ/, цитирана от Франс прес. Въпреки че, броят на убитите е намалял с 10 процента в сравнение с 2012 година, когато са били убити 132 журналисти. От началото на статистиката през 1997 година е регистрирана гибелта на 1358 репортери по време на отразяване на събития.
Използвани източници: septemvri23.com,  http://bg.wikipedia.org, dnes.bg

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.