сряда , 24 април 2024
Водещи новини

„Мила Родино” днес има половинвековен юбилей

На днешния ден през 1964 година Президиума на Народното събрание с указ утвърждава „Мила Родино” за национален химн.

Основа на музиката и текста е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Текстът е променян многократно, за последен път – през 1990 г.
Като основа за българския химн е взета само една част от оригиналния текст и музика на Цветан Радославов. Мотивът „Горда стара планина“, с редица преправяния на оригиналния текст, се превръща в основа на песенни куплети, а „Мила Родино“ – в припев. Останалите части от песента не са включени в химна.
Известно е, че Цветан Радославов е бил изключително добре образован човек. Неговите биографи го наричат енциклопедист, блестящ учен от европейска величина. Защитил е докторат при бащата на съвременната научна психология – Вилхелм Вундт. Младият човек отказва предложенията за преподавателска кариера в няколко европейски столици и се завръща в родината. Работи като учител в Априловската гимназия в Габрово, после в Русе и София. Преподава западни и древни езици, психология, етика, логика.
Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.
Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.
Използвани източници:  http://bg.wikipedia.org; http://bnr.bg

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.