понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

С космическата Валя Балканска, фестивален огън и концерт бе открит Вторият „Пъстър свят”

Второто издание на Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят” бе открит тържествено днес.

Празникът започна с поднасяне на цветя пред паметника на Райна Княгиня и продължи с дефиле на част от участниците, предвождано от представителния мажоретен състав на СОУ „Нешо Бончев” и духов оркестър „Делчо Радивчев” при читалище „Виделина 1865”.
Запалването на фестивалния огън стана пред Театър дом-паметник, където съставите на Черна гора, Годеч, Разград и панагюрското село Попинци се подредиха, а техни представители отправиха своите послания. Председателят на организационния комитет на фестивала – зам.-кметът Галина Матанова тържествено запали огъня и пожела и догодина отново всички да се срещнат на третото издание. С гълъби и балони, и танцов разказ бе пресъздаден смисъла на фестивала. Посланикът на „Пъстър свят” народната певица Валя Балканска изпя „Излел е Дельо хайдутин” и сподели, че няма синори между нас, а има живот и път, пламък, който гори в сърцата на младите – с истинската музика и приятелите.
Първата фестивална вечер продължи с концерт в голямата зала на Театъра. На сцената с танци се изявиха гостите от танцов състав „Челезничар” Черна гора и фолклорен танцов състав „Тангра” с.Попинци. Бурни аплодисменти предизвикаха Валя Балканска и гайдарят Петър Янев с „Руфинка болна легнала”, „А бре, юначе лудо и младо”, „Горо ле, горо зелена”, „Петко льо капитанине”. Огромно хоро, заело цялата сцена сложи края на вечерта с обещание за предстоящ и запомнящ се втори ден на фестивала.
Програмата за утре, 6 септември, предвижда от10:00 часа слово на кмета на Община Панагюрище по случай 129 години от Съединението на България и ще продължи с концертна програма на съставите от Босна и Херцеговина, Гърция, Хърватия, Македония, Румъния, Турция, Косово и Черна гора. В 13:00 часа ще започне конкурсна програма на съставите от София, Разград, Ихтиман, Годеч, Пазарджик, Септември, Белово, с.Попинци. Награждаването и галаконцертът на победителите ще е от 17.30 минути.

 

 

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.