четвъртък , 28 март 2024

Утре в „Етър”-а започва панаирът на народните художествени занаяти

В архитектурно-етнорафския музей „Етър” край Габрово утре, 5 септември, започва дванайсетото издание на тридневния Международен панаир на народните художествени занаяти.

Тази година международното събитие е под егидата на Министерството на културата и е посветено на 50-годишнината от създаването на туристическия комплекс. Това съобщи за БТА Ангел Гоев, директор на  музея. Участие в панаира на занаятите досега са заявили повече от 50 майстори от страната и от чужбина. Те ще изработват предмети и ще правят демонстрации на открито на занаятите грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество, иконопис, изработване на  бижута. Майстори от Сърбия, Румъния, Турция и Уганда ще  демонстрират пред габровци и гостите на комплекса традиционни за страните си занаяти.
Тази година тридневната майсторска надпревара ще бъде в занаята грънчарство, а участниците ще се състезават за наградата „Сребърна хлопка”. През първия панаирен ден, 5 септември, в комплекса самостоятелна изложба открива дървостругарят Иво Стоянов от Габрово, който е миналогодишният победител в майсторската надпревара. На 6-и септември ще се състои кръгла маса на тема „50 години „Етър” – живата традиция”. Участие в събеседването са заявили 20 музейни специалисти и етнолози от страната. В международната научна конференция под наслов „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще” участие са заявили повече от 40 специалисти от Сърбия, Румъния, Македония, Чехия, Турция и България. Както всяка година ще бъдат издадени сборници с докладите на участниците в двата форума. Панаирът на занаятите ще бъде съпътстван от богата  фолклорна програма с надпявания и надсвирвания на открито. Участие в програмата ще вземат националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, фолклорният ансамбъл „Родопа” от Смолян и габровският ансамбъл „Сивек”. През трите празнични дни в комплекса „Етър” ще има демонстрации на характерни за Централния балкански регион занаяти – пушене и печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с растителни багрила, плетене на гайтани, макраме и изработване на предмети с царевична шума.
Източник: http://bnr.bg

Вижте още

Панагюрище е част от турнето на виртуозния цигулар Васко Василев през ноември

Vasko & The Violin е името на предстоящото концертно турне на Васко Василев, което започва през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.