понеделник , 27 май 2024
Водещи новини

До 12 септември от РЗИ ще получат четиривалентната ваксина за бебетата, родени след 1 юни т.г.

Основните имунизации на родените след 01.06.2014г. да се извършват с четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит  и с ваксина срещу хепатит тип Б, педиатрична, определени са реда и начина за провеждане и отчитането им.

 Това разпореждане са получили от здравното министерство в Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. От институциата информират общопрактикуващите лекари от областта, че количествата четиривалентна комбинирана ваксина са осигурени от Министерството на здравеопазването и ще бъдат получени в РЗИ в периода от 9 до 12 септември т.г.
Четиривалентната комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит да се приложи по схема от 2 -ри, 3 -ти , 4 -ти месец, с минимален интервал 30 дни между приемите, а ваксината срещу хепатит тип Б по схема: 2 -ри прием – от първи месец, 3 -ти прием – от шести месец, препоръчват още здравните инспектори.
От седмици националните медии съобщават за проблема, възникнал след нормативна промяна през месец май в Закона за Имунизационния календар. С нея бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева разписва Наредба за прилагане на шествалентната ваксина у нас преди да има договори за доставки на ваксината.
Шесткомпонентната ваксина е за провеждане на основните имунизации срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит тип Б.
От здравното министерство в средата на август информираха, че има обявена нова открита процедура по ЗОП за доставка на ваксини, включително и касаещата новородените.

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.