четвъртък , 9 май 2024

Избраха Доналд Туск за председател на Европейския съвет

Полския премиер Доналд Туск избраха за председател на Европейския съвет лидерите на Европейския съюз на вчерашната си среща /30 август/ в Брюксел.

Върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността ще е италианският външен министър Федерика Могерини, а не българската кандидатура Кристалина Георгиева, решиха вчера на срещата на върха.
Това съобщиха още вчера Би Би Си и досегашният председател на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой в социалната мрежа Туитър.
Комисар Кристалина Георгиева ще получи силен икономически ресор и сериозна позиция в следващата Европейска комисия, пък обяви президентът  на РБългария Росен Плевнелиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.
Дясноцентристкият полски премиер Доналд Туск е лидер на Полша от 2007 г. Във фейсбук профила си един от първите председатели на Българския парламент след 1990 година – Александър Йорданов, припомня, че в началото прехода в Източна Европа „Туск основава Либералнодемократичния конгрес“ в Полша. По повод избора на Туск Александър Йорданов коментира: „За разлика от България, където в средите на десницата се настани омразата и нахлуха отряди от млади, амбициозни „политици“, занимаващи се главно с „изхвърляне на старите“, то в Полша ценят опита в политиката и не случайно доскоро полски премиер бе председател на Европейския парламент – Йежи Бузек, а днес актуалният полски премиер става и Президент на Съюза. Всъщност, изборът на Туск за председател на Европейския съвет е добра новина и за България, защото той е от тези политици, които винаги са се противопоставяли на „двете скорости“ в Съюза. А това означава, че ще отчита и интересите на държави като България.“
Новоизбраният върховен представител по въпросите на външната политика Федерика Могерини е лявоцентристки политик и е външен министър на Италия от февруари. Тя ще замени британката Катрин Аштън, която заемаше поста от 2009 г.
Кандидатурата на Могерини първоначално срещна трудности, след като източноевропейските страни я критикуваха. Италианката ще поеме новия си пост на 1 декември 2014-та година.
По време на пресконференция в Брюксел Доналд Туск  е подчертал, че дълбоко вярва в смисъла на oбединена Европа. Според „Новости“ той е заявил: „За мен това е един много важен момент. Разбирам, че основната задача на председателя на съвет е постоянно да прави компромиси. И аз съм готов за това.“

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.