Водещи новини

Стартира внедряването на доброволния стандарт за устойчиво развитие на минно-геоложкия бранш

Първите оценки по доброволния браншови стандарт за устойчиво развитие, разработен от Българската минно-геоложка камара (БМГК), вече са факт, съобщава сайтът на камарата.

Две от най-големите компании в сектора – „Асарел-Медет” АД и „Дънди Прешъс Метълс Челопеч” ЕАД – завършиха процедурата по верификация и резултатите ще бъдат докладвани по време на Европейския минен бизнес форум през септември в Пловдив.
Стандартът представлява доброволен ангажимент на минните компании за прилагане и спазване на най-добрите международни практики. Той определя десет основни аспекта, по които се оценява устойчивото развитие на дружествата. Това включва повишаване на ефективността на добива и преработката и разкриването на нови запаси и находища, както и инвестиции в най-добрите налични техники и продукти. Специално внимание се обръща на осигуряването на здравето и безопасността на работниците, повишаването на стандарта им на живот и на инвестициите в местните общности.
Компаниите, приели да спазват стандарта, се ангажират да са максимално прозрачни, да управляват въздействието си върху околната среда и да минимизират замърсяването и отпадъците, както и да опазват биологичното разнообразие. Акцент се поставя и върху повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии.
 Стандартът, който беше представен за първи път през 2012 г., по време на второто издание на Европейския минен бизнес форум, получи висока оценка както от бизнеса, така и от представителите на ресорната държавна администрация и на Европейската комисия. Въвеждането на Стандарта ще даде възможност на широк кръг заинтересовани страни да научат за напредъка на компаниите по отношение на трите стълба на устойчивото развитие – икономически, екологичен и социален.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.