четвъртък , 25 април 2024

Днес е Успение на пресвета Богородица

Днес имен ден празнуват Мара, Мариан, Мариана, Мария, Мариян, Марияна, Маша, Мика, Мира, Преслав, Преслава.

Веднъж, когато Пресвета  Богородица била 64-годишна и се молела на Елеонската планина, тя видяла пред себе си архангел Гавриил. Той държал в ръка палмово клонче и й възвестил, че след три дни ще се представи отвъд.Когато тя се върнала у дома, тя известила за случилото се и започнала да се готви за своята смърт. Наредила и украсила дома като за радостно тържество, завещала на две бедни вдовици дрехите, които обикновено носела, и помолила Йоан да погребе тялото й в село Гетсимания, гдето лежали нейните родители и св. Йосиф Обручник.
Пресвета Богородица имала още едно желание – да види още веднъж св. апостоли, които сега били пръснати по цял свят да проповядват Евангелието. И желанието й се изпълнило. По чудесен начин всички апостоли, освен Тома, били пренесени в Йерусалим и в едно и също време се явили пред вратите на нейния дом. 
Настъпил денят на нейното представяне. Апостолите се молели и славословели Бога. Божията Майка възлегнала на украсен одър, радостно очаквайки смъртта. В третия час /9 часа/ чудна небесна светлина озарила стаята. Покривът на къщата като че ли се разтворил и чудно явление се представило пред очите на вярващите. Сам Господ Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ликове на ангели и светци, слязъл от небесата за душата на св. Богородица. Всички с благоговение гледали на това преславно видение. И когато след това пристъпили към одъра, на който лежало пречистото тяло на Божията Майка, видели, че лицето й сияе като слънце и чудно благоухание се разляло по стаята. Сърцата на всички присъстващи се изпълнили с неизказана духовна радост.
     Апостолите погребали тялото в пещерата при село Гетсимания и затворили с камък входа й. В продължение на три дни те се молили непрестанно при гробницата.  На третия ден след успението /заспиването/ на св. Богородица пристигнал ап. Тома. Той много се огорчил, че пристигнал твърде късно и не заварил жива пресвета Богородица. В желанието си да го утешат, апостолите му предложили да отвалят камъка от гроба, за да може да се поклони на пречистото тяло. Но когато влезли в пещерата, видели, че е празна и на мястото, гдето било положено тялото на Божията Майка, останала само плащаницата.
     Апостолите в недоумение молили Бога да им открие тайната на това чудно събитие и в същия ден тя им била разкрита. Като се събрали на обща трапеза, те беседвали за успението на св. Богородица. Когато станали от трапезата, за да въздигнат Христовата част, изведнъж чули ангелско пение и видели на облаците пречистата Божия Майка, сияеща от слава и обкръжена от ликове ангели: “Радвайте се! – казала им тя, – защото с вас съм през всички дни!” Оттогава апостолите повярвали, че пресветата Божия Майка възкръснала в третия ден след успението си и с тялото била взета на небесата.
    По-късно над пещерата, гдето било положено тялото на Божията Майка издигнали църква и оттогава започнали тържествено да празнуват Успението на Божията Майка. Тоя празник е един от 12-те велики празници.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.