Водещи новини

Ще се предложи 15 август да стане Европейски ден на спасението

На 15 август в 12 часа създателят на Деня на спасението д-р Тотко Найденов кани всеки пред Военномедицинска академия, за да бъде почетена паметта на загиналите спасители пред паметника там.

„Моето предложение, което намира подкрепа от академик Стефан Воденичаров и Дамян Дамянов от БАН, е този ден да бъде предложен чрез нашите евродепутати да стане Европейски ден на спасението”, посочва д-р Найденов пред Фрог нюз.
През 2005 година предложих на ген. Стоян Тонев на 15 август да се отбелязва Денят на спасението с едноминутно мълчание пред паметника на медиците загинали във войните, който се намира пред ВМА. Денят не е свързан със Света Богородица. На тази дата през 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 души в пламнал автобус и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Издирах още към 130 лекари и 15 сестри достойни за уважение, след което разширих списъка с цивилни хора. Има лица загинали при опит за спасяване на удавници, минни спасители като Илия Щинков, оказал помощ на десетки затрупани миньори, но 1-2 месеца преди да се пенсионира му пада скала на главата и го убива. Футболистът Юлиян, който извади от река Лим 4-5 удавници и загуби живота си. Полковник Вълчо Вълчев от Видин, който спаси от побой един нападнат студент и го убиха… Министерски съвет обявява този ден през 2012, разказва медикът.
От лекарите 51 са хирурзи, като 21 от тях – пироговци. Вероятно „Пирогов” е болницата с най-много жертви в света. Издъхват обикновено след тежки среднощни операции по спешност, преуморени, вероятно от инфаркт или ритъмна смърт, акцентира още д-р Найденов.
Д-р Тотко Найденов е не само главен редактор на в. „Български лекар” и автор на близо 40 книги, но и създател на професионалносъсловните празници на фармацевтите (24 юни, Еньовден), на лекарите (Ден на българския лекар, 19 октомври), на Чиловите дни, на Белиновия симпозиум по УНГ и на Деня на спасението, който е официализиран от Министерския съвет и по този начин България стана единствената страна в ЕС, която почита паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.