Водещи новини

Ще се предложи 15 август да стане Европейски ден на спасението

На 15 август в 12 часа създателят на Деня на спасението д-р Тотко Найденов кани всеки пред Военномедицинска академия, за да бъде почетена паметта на загиналите спасители пред паметника там.

„Моето предложение, което намира подкрепа от академик Стефан Воденичаров и Дамян Дамянов от БАН, е този ден да бъде предложен чрез нашите евродепутати да стане Европейски ден на спасението”, посочва д-р Найденов пред Фрог нюз.
През 2005 година предложих на ген. Стоян Тонев на 15 август да се отбелязва Денят на спасението с едноминутно мълчание пред паметника на медиците загинали във войните, който се намира пред ВМА. Денят не е свързан със Света Богородица. На тази дата през 1963 г. д-р Стефан Черкезов спасява 47 души в пламнал автобус и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. Издирах още към 130 лекари и 15 сестри достойни за уважение, след което разширих списъка с цивилни хора. Има лица загинали при опит за спасяване на удавници, минни спасители като Илия Щинков, оказал помощ на десетки затрупани миньори, но 1-2 месеца преди да се пенсионира му пада скала на главата и го убива. Футболистът Юлиян, който извади от река Лим 4-5 удавници и загуби живота си. Полковник Вълчо Вълчев от Видин, който спаси от побой един нападнат студент и го убиха… Министерски съвет обявява този ден през 2012, разказва медикът.
От лекарите 51 са хирурзи, като 21 от тях – пироговци. Вероятно „Пирогов” е болницата с най-много жертви в света. Издъхват обикновено след тежки среднощни операции по спешност, преуморени, вероятно от инфаркт или ритъмна смърт, акцентира още д-р Найденов.
Д-р Тотко Найденов е не само главен редактор на в. „Български лекар” и автор на близо 40 книги, но и създател на професионалносъсловните празници на фармацевтите (24 юни, Еньовден), на лекарите (Ден на българския лекар, 19 октомври), на Чиловите дни, на Белиновия симпозиум по УНГ и на Деня на спасението, който е официализиран от Министерския съвет и по този начин България стана единствената страна в ЕС, която почита паметта и делото на своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот.

Вижте още

Общински съвет -Панагюрище ще заседава на 30 май. „ВиК-П“ ЕООД ще получи поредната финансова помощ

Редовно заседание на Общински съвет – Панагюрище щесе проведе на  30 май  от16 :00 часа. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.