сряда , 24 април 2024
Водещи новини

Ще изграждат специални центрове за майчино и детско здравеопазване към болници и лечебни заведения

Правителството прие Национална програма за подобряване на майчиното и детското здраве през миналата седмица.

Програмата обхваща периода до 2020 г. и има за цел да осигури комплексни мерки за подобряване грижите и медицинското обслужване във времето преди и след раждането и за децата от 0 до 18 години, които надграждат дейностите, осигурявани по реда на здравното осигуряване.
Стратегическата цел е подобряване на ключовите показатели, свързани със здравето на младите хора, бременните, децата и девойките чрез насърчаване и подкрепа за добри практики, промоция на здравето и подпомагане на достъпа до здравни грижи.
В програмата са изведени проблемите при наблюдението на бременните в рамките на действащия модел в здравната система, особено при патологичната бременност и липсата на адекватна пренатална диагностика от по-висок клас, както и при някои групи заболявания при децата, при които се изискват специфични мерки. Акцентира се върху необходимостта от въвеждане на интегриран медико-социален подход при обслужване на деца с хронични заболявания/увреждания, от разширяване обхвата на масовите скринингови програми за новородени, проблемите на детската церебрална парализа, на децата с увреден слух и липсата на скрининг за глухота, неефективната система за проследяване, рехабилитация и грижа за недоносените деца, липсата на места за консултиране на бременни, майки, двойки, деца и техните семейства.
В програмата е разписана методология за постигане на целите чрез изграждане на центрове за интегрирани здравно-консултативни грижи към болници и лечебни заведения. В тях ще се осъществяват здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, консултация от квалифицирани медицински специалисти. За да се получи цялостния модел с комплексни услуги за патологични бременности, консултиране на деца с хронични болести, изграждане на план за последващи грижи при недоносени деца, деца с увреждани, препоръки за ранна интервенция и др. дейности, следва да се пристъпи към нормативни промени за уреждане статута на тези центрове, както и на начина на финансиране на дейностите в тях, надграждащи финансираните по здравно-осигурителния модел.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.