понеделник , 6 май 2024

Ангела Меркел – най-влиятелната жена в света – стана на 60 години

Днес – 17 юли, германският канцлер Ангела Меркел, определена за най-влиятелната жена за четвърти пореден път от сп. „Форбс“, празнува 60-годишен юбилей. Проучване сочи, че всеки четвърти германец иска Меркел да е начело на правителството и когато стане на 70 години.

В Германия тя непрестанно оглавява списъка на най-популярните личности. Това не е случайно, защото именно тя прояви необходимата твърдост, когато трябваше да се противодейства на финансовата криза в Европа и настоя тогава закъсалите страни от еврозоната да получават помощ от ЕС само ако извършат непопулярни политически реформи.
Ангела е родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург, Западна Германия, в семейството на лутеранския свещеник Хорст Каснер и на учителката по латински и английски език Херлинд Каснер. Когато е на 3 години, родителите й отиват в Източна Германия – първо в Квиц, а после в Темплин, на 80 км от Берлин. Като ученичка е отлична по математика и руски език. Завършва училище през 1973 г., после до 1978 г. учи физика в университета на Лайпциг, след това няколко години работи в Централния институт по физика и химия на академията на науките на Германската демократична република. През 1974 год., по време на следването си, се запознава с Улрих Меркел, който също е студент по физика. Двамата се женят през 1977 г., но 5 години по-късно се развеждат. Настоящият канцлер на Германия обаче запазва фамилията си.Сега е омъжена за професора по химия Йоаким Зауер.
След обединението на Германия през 1990 г. Меркел става член на Християндемократическия съюз, а по-късно и депутат в парламента. В правителството на Хелмут Кол Меркел от 1991 г. до 1994 г. е министър по въпросите на жените и младежта. После 4 години е министър на околната среда и безопасността на ядрените реактори. През 2000 г. Меркел става председател на ХДС. От 22 ноември 2005 г. тя е федерален канцлер на Германия и първата жена на този пост.
Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война. През септември 2013 година партията й спечели отново парламентарните избори в Германия и Ангела Меркел бе избрана канцлер за трети пореден мандат.

Източник: БТА

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.