Водещи новини

Различна визия на танцовия фестивал „Пъстър свят“, планират организаторите

Днес – 20 юли, изтече срокът за подаване на заявки за участие във Втория международен младежки фестивал „Пъстър свят”, който ще се проведе от 5 до 7 септември.

Той ще бъде с различна визия от миналогодишния, съобщи в телефонен разговор за oshtepan.com зам.-кметът на общината Галина Матанова, която е председател на организационния комитет на проявата.
Една от разликите ще е мястото му на провеждане – на голямата сцена в театъра, а не на централния площад „20 април“, тъй като на него започна  работата по проекта „Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот“.
Освен конкурсната програма, ще има концертна програма и редица мероприятия на открито и закрито. Едно от тях ще е дефилирането по маршрута на проекта „Панагюрище – столица на свободата“. Неговото официално приключване ще е на 18 август, съобщи преди време на пресконференция кметът на общината Никола Белишки.
Водят се доста диалози с външни групи, каза в телефонния разговор зам.-кметът Матанова в отговор на въпроса колко танцови фолклорни ансамбли са се записали досега. Преди 10-ина дни официални заявки все още нямаше, научи неофициално oshtepan.com.
За конкурсната програма на фестивала „Пъстър свят“ участниците трябва да имат подготвени по два национални танца – до 10 минути, както и фрагменти за дефиле, програма за откриване, предвидена възможност за включване в сборни концерти.
Специалната награда  на „Пъстър свят“ е 1 000 лева. Класираният на  първо място състав ще получи 700 лева, плакет и диплом,  за класирания на второ място са предвидени 500 лева, плакет и диплом, за третото място 300 лева, плакет и диплом.
През септември миналата година голямата награда от Международния младежки танцов фестивал „Пъстър свят” бе връчена на народен ансамбъл за танци „Придунавие” – град Измаил, Украйна.Председател на журито бе доц. Георги Хинов, а членове Петя Александрова и Анатолий Клочков.
Първа награда бе присъдена на танцов ансамбъл „Гоце Делчев”- София, втора на фолклорен ансамбъл „Граово” – Перник, а трета на фолклорен танцов ансамбъл „Арсенал” – Казанлък.
Поощрителни награди имаше за танцов състав „Български извор”- град Тараклия, Молдова, и танцов състав „Тангра”към читалище „Искра-1872“ в с. Попинци, община Панагюрище.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Един коментар

  1. Защо не в парка…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.