Водещи новини

Близо 100 искания на общини към фонд ФЛАГ

Правителството прие постановление, с което се определят условията, критериите и редът за финансово подпомагане на общините за достъпа им до финансиране от Фонда за органите на местното самоуправление в България „ФЛАГ” ЕАД.

Държавата ще оказва финансова подкрепа за общините за покриване на начислени през 2014 г. лихви и такси по обслужване на дълга им към ФЛАГ при изпълнение на проекти от европейските фондове. Средствата са в размер до 4 млн. лв. и са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година. Те ще се предоставят като целеви трансфери.
Предвижда се общините да се обединят в няколко групи с различна степен на подпомагане според интегрална оценка на кредитния им потенциал. Запазва се действалата и през 2013 г. методика за определяне на кредитния потенциал, предложена от НСОРБ. За нея се използват данните от отчетите за касовото изпълнение на общинските бюджети за периода 2011-2013 г. по три показателя – кредитен пул на един жител (показателен е за размера на общинските приходи на един жител); дял на собствените приходи от всички приходи; отношение на нетния оперативен остатък към всички приходи за местни дейности (формира се като разлика между повтарящите се текущи приходи и разходи). Диференцираният подход на подпомагане е съобразен с определената по методиката интегрална оценка за кредитния потенциал, както и по отношение на общините с население до 5000 жители.
От началото на годината до момента от ОбщинаПанагюрище не са предприемани действия за търсене финансова подкрепа от ФЛАГ, но при свои изказвания, кметът Никола Белишки не изключваше тази възможност за разплащане по европроектите.
Справка в сайта на ФЛАГ показва, че десетки български общини подават искания, които от януари до сега са близо 100.
 

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.