Водещи новини

Днес е Международен ден на шахмата – „царската игра”

Международният ден на шахмата се отбелязва от 1966 година, по повод годишнина от основаването в Париж през 1924 година на Международната шахматна федерация (FIDE), която има над 160 страни членки.

Съществуват много легенди за произхода на играта, но най-често за родоначалници се приемат Индия, Персия и Китай в периода около ІІІ – VІ век. Смята се, че шахът е с индийски произход, като в основата е играта шатрандж. С различните движения на фигурите и с тяхното разположение, играта е отразявала състава и статегиите на тогавашната индийска войска, която се е състояла от четири части: слонове, бойни кули, коне и пехотинци.
От Индия шахът се пренася и в Персия. След като арабите завладяват Персия, те пренасят шаха и в Европа, основно в южните области на Испания, която тогава е част от Арабския халифат.
Има данни, че около 1200 г. правилата на шатраджа започват да се видоизменят в Южна Европа и около 1475 г. се въвеждат няколко основни промени, които оформят играта такава, каквато я познаваме днес.
Първият съвременен шахматен турнир е проведен в Лондон през 1851 г. и е спечелен за всеобща изненада от неизвестния немец Адолф Андерсен.
През Средновековието и по време на Ренесанса, шахматът е част от културата на аристокрацията, бил е използван за преподаване на военна стратегия и е бил известен като „царска игра”.
Шахматът основно се приема като начин за самоусъвършенстване и личностно изграждане. Шахматът често е изобразяван в изкуството. Съществуват редица забележителни произведения, където шахматът е включен: „Партия Шах” на Томас Мидълтън, „Алиса в Огледалния свят” на Луис Карол, „Шахматна новела” на Стефан Цвайг или „Защита Лужин” на Владимир Набоков.
Шахматът е елемент във филми като „Седмият печат” на Ингмар Бергман и „Шахматисти” на Сатяджит Рей.
Героят на Дж. Роулинг Хари Потър играе „магически шахмат”, докато героите от Стар Трек предпочитат „триизмерен шахмат”.
Използван източник: kmeta.bg

Вижте още

Девойките на ВК „Пан Волей“ затвърдиха второто си място в групата

Днес  девойките на Волейболен клуб „Пан волей“ победиха като домакини с 3:0 отбора на Свиленград. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.