Графиня Щаси – на 80? Невъзможно!

      

Цонка Сугарева и днес, 20 юли – в деня на забележителния си юбилей, излъчва същата огнена енергия, пази звънкия си глас, щедро раздава емоции,

притежава желязна памет, ораторска дарба и темперамент, на който могат да й завидят много млади хора.
      Цял живот тази слънчева, раздаваща се, обичана панагюрка е душата на всяка компания, печели симпатии и приятелства навсякъде, където се появи.
     36 години тя е неизменен директор и ярко изявен общественик. Под нейното професионално и всеотдайно ръководство ОДЗ „Райна Княгиня” се издига до Базова градина – еталон за ниво, успехи и постижения в цялата страна.
От 1979г. организира Университет за педагогически знания на родителите,  печели признанието на капацитети от Министерство на образованието и уважението на колеги.
Със същата неизтощима страст тази мултиталантлива личност се изявява в широк диапазон: спорт, поезия, театър, музика, танц.
Като ученичка е състезател от републикански мащаб по спортна гимнастика.
Един от създателите е на емблематичния ансамбъл „Ралчо Сапунджиев” при панагюрското читалище „Виделина-1865”. Играе с успех в много пиеси, като любимата й роля е на Лида  в „Платон Кречет”.
Солист и постановчик на танците е в оперетите „Кето и Коте”, „Волният вятър”, „Сватба в Малиновка”, „Трембита”, „Запорожец отвъд Дунава”, „Снежанка” .
Тя е незабравимата възпламеняваща Щаси от оперетата „Царицата на чардаша”.
Тя е диригентът на Ансамбъла при Районна станция на съобщенията”- Панагюрище, който е носител на Първа награда от Републикански фестивал през 1969г.
Тя е художникът, който сам украсява с рисунки детската градина.
Тя е музикант, който се справя прекрасно с акордеона и пианото.
Тя е артист и кукловод с диплом от Комитета по Култура и изкуство за ръководител на Куклено-театрална самодейност /от 1966г./Тя е всеотдайната грижовна мама и баба, споделяща всички вълнуващи мигове на своите талантливи наследници.
Тя е бабата-героиня, която сама поема отглеждането на внуците си в най-крехката им и отговорна невръстна възраст.
Тя е сръчният домашен майстор, който може да поправи всички електроуреди.
Тя е недостижим естет и кулинар.
   Всички тези качества притежава Цонка Сугарева – предана на своя град, образец на честност, морал, професионализъм, стремеж към съвършенство и върхови постижения във всичко, на което се отдава.
   За своите заслуги има много награди, отличия, лауреатски звания. Между тях се открояват: Орден „Кирил и Методий” – сребърен; Орден „Червено знаме на труда” – златен; Отличник на Комитета за изкуство и култура; Отличник за читалищна дейност – златна значка, и др.
    Да пожелаем на тази сърцата активна творческа натура здраве, сили и обич!
    За много години!
 С много обич от колегите!

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.