понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Асоциацията на сръбските градове с молба за помощ

На 17 май 2014 г., чрез Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), Асоциацията на сръбските градове се обърна към българските общини с молба за подкрепа и оказване на хуманитарна помощ.

В продължаващата бедствена ситуация местните власти в Сърбия имат нужда от почти всички стоки от първа необходимост – вода, храна, дрехи, спално бельо и т.н.
НСОРБ призовава побратимените със сръбски градове, както и всички останали български общини, да се включат в акцията – чрез установяване на контакти със съответните сръбски колеги или чрез НСОРБ.
Страната ни бе сред първите отзовали се на помощ на западните ни съседи. Спасителни екипи помагат на хората от наводнените райони.От Българския червен кръст предоставиха от бедствения си резерв хуманитарна помощ.
В Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия продължават да се борят с безпрецедентните наводнения, съобщават водещите медии. През изминалата нощ хиляди сърби са били евакуирани от наводнените райони. Най-тежко е положението в Обреновац, Костолоц, Шабац и Шид. Десетки хиляди семейства вече няколко дни са без електричество. Според премиера Алексанъдр Вучич на Сърбия ще са й необходими месеци, за да се възстанови от природното бедствие. Щетите от природното бедствие се оценяват на няколкостотин милиона евро, а може да достигнат и един милиард евро. Досега 14 държави от ЕС са се отзовали на молбите на Сърбия и на Босна и Херцеговина за помощ при справянето с последиците от наводненията в района, уточняват още от  http://dariknews.bg. Междувременно в Босна и Херцеговина днес е обявен ден на траур поради катастрофалните наводнения, които отнеха живота на най-малко 17 души до момента.
Постоянни дежурни в посолството на Сърбия в София са готови да приемат помощи от български граждани.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.