Водещи новини

Розоберът закъснява в Панагюрско. Много е рано за оценки

В началото на тази седмица се очакваше да започне розоберът в Панагюрска община, но поради метеорологичните условия розоберът още не е факт, съобщи собственичката на десетки декари розови насаждения и на розоварна Веселина Зумпалова-Ралчева.

 
Тя допъли, че в други райони розоберът е започнал при цени от около 2,20 – 2,30 лева за килограм набран цвят, като след началото има леко завишение и изкупната цена в началото на тази седмица е била около 2.50 лв. за килограм. „Относно цената на розите, смятам, че е добра и балансирана спрямо разходител за отглеждане и очакванията за цената на розовото масло, която най-вероятно ще е по-ниска през тази година.Реколтата зависи от климатичните условия по време на розобера. Не е ясно как ще се отразят проливните неспиращи дъждове на розите. Има и опасност след задържането на цъфтежа от хладното и дъждовно време да се получи внезапно масово цъфтене, което ще затрудни производителите по отношение на намиране на работна ръка.
Така или иначе е много рано за оценки и изводи“, коментира Ралчева.
Според нея в Панагюрска община има около 300-400 дка с розови насаждения.
Свареното „течно злато“ по традиция се продава най-вече на международния пазар. Основни купувачи на българското розово масло са големите козметични и парфюмерийни компании във Франция и Германия, както и хранително-вкусовата индустрия в Япония и САЩ.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.