четвъртък , 25 април 2024

Одобряват номинациите за „Живи човешки съкровища“ в областта

На 31 май ще приключи работата на регионалните комисии, които оценяват направените предложения за „Живи човешки съкровища-България“ 2014. Кандидатури на регионално ниво се подаваха в областните администрации до 20 април 2014.

В област Пазарджик комисията ще направи подбора на 27 май. Направените предложения са 4, като няма нито едно от община Панагюрище. Припомняме, че поддържането на Националната система „Живи човешки съкровища“
цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения. Една от темите на  днешната пресконференция на областния управител бяха именно „Живи човешки съкровища“.
Право на номинации имаха народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство.
 Националната система „Живи човешки съкровища – България”  преминава през два етапа – регионален и национален.          
Със Заповед на областния управител се определят регионалните комисии, в които се включват представители на регионалните музеи, краеведи и национални експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Регионалните комисии подбират предложения и ги изпращат в Министерство на културата.
През юни 2014 г. националната комисия ще обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и ще направи предложение до министъра на културата за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.
 Публичната церемония по тяхното обявяване и награждаване ще е  на 24 юни 2014 г. в Министерството на културата. 
През 2012г. област Пазарджик бе представена в Националната система „Живи човешки съкровища – България” ритуала „Гергьовден” от самодейците от читалището в с. Бъта, община Панагюрище.
„Живите човешки съкровища” са хора, които притежават необходимите познания и умения на най-високо ниво, за да интерпретират или създават специфични елементи от нематериалното културно наследство като свидетелство за живите културни традиции и за творческия гений на гражданите на България.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.