четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

С решение на Общинския съвет започва процесът за разширяване парцела на спортната зала

Общинският съвет ще очаква проект на решение от Общинска администрация, който да бъде гласуван на предстоящото на 20 май редовно заседание на ситипарламента.

Предложението най-вероятно ще включва две точки – за промяна на ПУП и преобразуване на вида собственост от публична в частна общинска. Това решиха вчера членове на комисията по Териториално и селищно устройство след продължили около час и половина дебати относно разширението на парцела със спортната зала. На срещата освен общински съветници от три комисии – икономическата, просветната и по териториално и селищно устройство, присъства целият кметски екип и представители на голяма част от спортните клубове в общината.
Кметът Никола Белишки и председателят на ОбС Веселина Зумпалова-Ралчева настояваха да се изясни дали исканото разширение – с 10 метра и 12 сантиметра от съседния парцел Дом за деца и юноши „П.Бобеков” е окончателно. И двамата изразиха опасения, че, ако не се направят точни изчисления и няма изрично съгласие от всички клубове и федерациите им за параметрите, има опасност след няколко месеца отново да има някакво искане.
С промяната на парцелите ще има възможност да се построи по-голяма от първоначално планираната, втора спортна зала, в която също да се провеждат международни състезания. Размерът на светлата част на помощната игрална зала ще е 24 м на 43 м., поясни архитектът на общината Николай Младенов. В отговор на въпроси бе подчертано, че при построяване на новата зала няма да има засенчване дори на двора на Центъра за настаняване от семеен тип „Павел Бобеков”, а оттам и на сградата. Отстоянието от двете сгради ще е повече от 20 метра. В тази връзка съветниците решиха, че официално ще запишат в свое решение да бъде възстановена оградата на ЦНСТ-то, както и да бъде изградено ново игрище за децата, ползващи социалната услуга.
Управителят на „Спорт Инвест – Панагюрище” Иван Нетов обобщи целта на искането за разширение – панагюрската многофункционална спортна зала да бъде на крачка пред останалите. След столичната „Арена Армеец” единствено панагюрското спортно съоръжение щяло да има две отговарящи на изискванията за големи спортни прояви зали. От представителите на спортните клубове стана ясно, че единствено в мачовете по хандбал, в по-малката зала за зрителските места ще има ограничения, защото там изискванията за големина на игрището са най-големи. За всички останали спортове новите размери на залата са удовлетворителни.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.