четвъртък , 20 юни 2024
Водещи новини

Гергьовски ни повеселиха балкански състави

Близо два часа снощи няколко танцови състави – от Гърция, Турция, Румъния и Сърбия се изявяваха на панагюрска сцена – в читалище „Виделина – 1865”.

Заради студеното време, песните и танците не се представиха на площада пред читалището, както бе първоначално обявено.
Основни организатори на „Гергьовско веселие” са от танцов ансамбъл „Кремиковци” и „Виделина”, като страната ни е домакин международния фестивал за осма година. Млади и стари певци, и инструменталисти показаха богаството на балканските танци и песни.
Танц на мегдана, лазарски и гергьовски танци, мъжки тракийски танц представиха от „Кремиковци“. 20-минутна програма с над 10 танци и хора изнесе танцов състав „Беласица” от Гърция, типични български народни танци представиха младежи от Босилеград, Сърбия, деца от Турция свириха с тъпани и танцуваха, а румънските им връстници демонстрираха част от традициите на северните ни съседи в народните танци.
През миналата година във фестивала са участвали представители на Сърбия, Италия, Македония, Полша и България, като домакин е била столицата ни. Празникът завърши с поп изпълнения на тийнейджъри от Румъния.

 

Вижте още

Честит 24 май всички, които се зоват българи!

                  Уважаеми учители, Уважаеми творци и дейци на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.