Водещи новини

Следвайте предизвикателствата, за да се развивате успешно!

От работна среща – Грундвиг уъркшоп – в Словения по поредния европейски проект се завърна учителката по английски език в СОУ „Нешо Бончев“ Силвия Бобекова.

Срещата е била по проект Грундвиг и се е провела от 31 март до 4 април в град Целье, Словения. Форумът е бил организиран от “Алфабет“ и финансиран от Програма за учене през целия живот (Lifelong Learning Programme)към Национална Агенция-Словения. Тези програми от 2014г. са включени в програмата Еразъм +. За oshtepan.com и вестник „Още ПЛАМ“ г-жа Бобекова разказа: „От 2012 г. основната цел на проектите по програма Грундвиг е да се повиши грамотността сред възрастните (от тийнейджъри до пенсионна възраст). Главната цел на тази работна среща беше да се създадат нови креативни модели за повишаване на грамотността въз основа на обмяна на добри практики между учители и университетски преподаватели от 10 европейски страни. Темата на настоящия уъркшоп Spelling needn’t be hard work (Правописът не трябва да е трудна работа) беше доста вдъхновяваща. Участниците от различни региони из Европа споделиха трудностите с правописа на техния майчин език и съответстващите трудности на английски език, който е основното средство за комуникация в глобалния свят. Очаквам новосъздадените модели с цел повишаване на грамотността да бъдат внедрени и сред нашите тийнейджъри. Иска ми се и нашите тийнейджъри да ги мотивираме да станат по-амбицирани и ентусиазирани, по-енергични и практични, каквито са словенските, за да стъпват по-уверено из европейските подиуми“.                                                  
Освен замъците и подземния град в Целье участниците в работната среща са разгледали и забележителностите в столицата Любляна, както и градчетата Копер, Порторош, Пиран. В Целье групата е посетила училище, в което учат повече от 3000 ученици. „Изумена бях от реда, чистотата и дисциплината“, сподели Силвия Бобекова. В Пиран, наричан малката Венеция – учителите са били в образователен център за възрастни. В Пиран всички хора в магазините и институциите говорят еднакво италиански и словенски, имат италиански детска градина, начално, прогимназиално и гимназиално училище, както и университет, заинтересована коментира г-жа Бобекова, призовавайки: „Следвайте предизвикателствата и не пропускайте възможностите, които Европейският съюз предоставя, за да се развиваме успешно в съвременния свят със светкавично напредващите нови технологии!“

Вижте още

Общинското ръководство се срещна с учителите ветерани и дейците на културата

По повод предстоящия 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.