понеделник , 6 май 2024

Залата в НИМ с Панагюрското съкровище се обогатява

Утре от 11 часа в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде представена обновената експозиция на зала 2 – „Античност”.

С новите попълнения зала „Античност“ става още по-интересна за посетителите – там, с цялото си великолепие, се намират изключителните тракийски съкровища – Панагюрското, Рогозенското, Боровското, Летнишкото, съкровището от Синеморец, Златиница-Маломирово и други.
За първи път ще бъдат изложени част от мраморните оброчни плочки от III в. с релеф на олимпийските богове Зевс и Хера, открити през 2013 г. в светилището на столицата на одрисите (най-голямото тракийско племе) на връх Кози грамади в Средна гора. Проучванията на този обект са осигурени финансово от Министерството на културата.
Резултатите от тези разкопки са описани и анализирани в най-новата книга на доц. д-р Иван Христов – „Светилище на Зевс и Хера на връх Кози грамади в Средна гора”, която също ще бъде представена.
В отделна витрина за първи път ще бъде показана и реставрираната от специалисти на музея двуделна тракийска броня от V–IV в. пр.Хр., открита край село Бегово, Пловдивско. Средствата за консервацията на бронята са предоставени също от Министерството на културата. Бронята е аранжирана с уникален бронзов шлем, халкидски тип от V–IV в. пр.Хр., открит в надгробна могила в околностите на град Шипка.
В обновената експозиция на зала 2 на НИМ ще може да се разгледа и съкровището от сребърни съдове от II в., открито в село Голяма Брестница, Плевенско, както и добре запазена оброчна плочка на тракийски конник, намерена в светилището на връх Шило, Бургаско, съобщават още от Министерството на културата.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.