Водещи новини

И в област Пазарджик обявиха сезона за пожароопасен

В първите области на територията на страната вече е обявен пожароопасен сезон в горите.

Освен за Пазарджик, режимът е обявен и за областите – Благоевград, Бургас, Пловдив, София и Ямбол. Предприетите мерки са във връзка с осигуряването на пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горски територии, съобщават от Министерството на земеделието и храните. Според разпоредбите на Закона за горите, обявяването става по предложение на директора на съответната регионална дирекция по горите и със заповед на областния управител, който определя времетраенето. За отделните области периодът е различен, поради спецификата на съответния район, но се обхващат месеците март – ноември.    
По данни на Изпълнителната агенция по горите опожаряването на стърнища, ливади и пасища са сред основните причини за възникването на горските пожари и през 2013 г., – 98 бр., или 24 %. Поради човешка небрежност през миналата година са станали 110 бр. горски пожара, или 27%.
Общо регистрираните пожари през изминалата година са 408 бр., при които са засегнати 3 314 хектара горски територии. За сравнение през 2012 година са възникнали близо два пъти повече огнени стихии – 876 бр., при които са били обхванати 12 730 хектара. 
Представителите на туристическите дружества, организаторите на различни прояви в горските територии, както и ръководителите на сдружения на ловците и риболовците, са длъжни да инструктират участниците относно правилата за пожарна безопасност и изискванията за защита, преди всяко пребиваване в гората.
Държавните горски и ловни стопанства, регионалните дирекции по горите, както и кметовете по места, е необходимо да организират дежурства и денонощна телефонна връзка със структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР при възникване на горски пожари.   
Необходимо е също осъществяване на строг контрол в земеделските територии по отношение спазването на забраната за изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.