петък , 19 април 2024

Глоби за произвеждащите и продаващите фалшив оцет

С приети на второ четене промени в Закона за виното и спиртните напитки парламентът дефинира понятието „оцет”.

Според мотивите на вносителите – Светла Бъчварова и група народни представители, липсата на определение е оставила отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, които пускат на пазара или влагат в храни опасни синтетично добити химикали. През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т. е. за производството му не се е използвало вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, посочват вносителите. Според приетата в закона дефиниция „оцет” е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове /всяка тяхна част и/или сок/, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. В зависимост от суровините, оцетът е винен, плодов, алкохолен, балсамов. С промените се въвежда и санкция за лицата, произвеждащи, разпространяващи или предлагащи за консумация оцет, произведен в нарушение на закона.
Имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева ще се налага на фирмите, които произвеждат, разпространяват и продават фалшив оцет. За физически лица глобата започва от 1000 и стига до 5000 лева.

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.