Водещи новини

Новият Европейски парламент – този път е по-различно

Остават само 90 дни, докато първата изборна секция за европейските избори бъде отворена. Във второто по големина демократично упражнение в света 400 милиона души могат да дадат своя глас за нов Европейски парламент.

Новите 751 европейски депутати, които ще заемат местата си през юли, не само ще определят посоката на европейската политика в следващите 5 години, но и ще изберат лидера на изпълнителния орган на Европейския съюз — председателят на Европейската комисия.
Изборните дни ще са в периода 22—25 май 2014 г. Официалните политически групи, които ще съставляват Парламента, трябва да бъдат образувани до края на юни. За да бъде официално призната, политическата група трябва да се състои от поне 25 членове и в нея да има представители на не по-малко от една четвърт от държавите членки (т.е. не по-малко от 7 държави).
В периода 1-3 юли в Страсбург се планира да бъде учредителната сесия на Европейския парламент, като депутатите ще заемат официално своите места.
Първата сесия на новия Парламент ще бъде посветена на официалното сформиране на ЕП, когато новите членове избират своя председател, 14-те заместник-председатели и шестимата квестори. Бившият председател ще председателства първата сесия, ако е бил преизбран. В противен случай тази задача се изпълнявана от един от бившите заместник-председатели по реда на старшинството, или, ако никой от тях не присъства, от члена на ЕП, който има най‑дълго членство в Парламента. (Правило 12 от Правилника за дейността на Парламента.)
Избиране на председател на ЕП
Кандидатурите за председател на Европейския парламент могат да бъдат издигнати или от политическа група, или от минимум 40 членове на ЕП. Избирането се извършва по време на първата парламентарна сесия чрез тайно гласуване. За да бъде избран, кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство от подадените гласове, т.е. 50% плюс един. Ако след третото гласуване нито един от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство от подадените гласове, само първите двама членове, събрали най-много гласове, участват в четвъртото гласуване.               Новоизбраният председател заема мястото си и може да държи встъпителна реч (като може да предпочете да направи няколко кратни коментара и да държи официална реч на по-късна дата). След това председателства избирането на заместник-председатели и квестори.
Избиране на заместник-председатели и квестори
Кандидатурите за постовете на заместник-председатели и квестори също трябва да бъдат издигнати или от политическа група, или от минимум 40 членове на ЕП. Изборите за заместник-председатели се провеждат на втория ден на пленарната сесия чрез тайно гласуване.
Ролята на заместник-председателите е да заместват председателя, като изпълняват неговите/нейните задължения, когато е необходимо, включително да председателстват пленарни заседания. Освен това те са членове на Бюрото —органът, отговарящ за всички административни, отнасящи се до персонала, и организационни въпроси. Петимата квестори отговарят за административни въпроси, пряко свързани с членовете на ЕП.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.