четвъртък , 25 април 2024

Читалища и музеи могат да предлагат живи човешки съкровища

Кандидатури на регионално ниво за попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България” могат да се подават в областните администрации до 20 април 2014 г. 

От Министерството на културата съобщават още, че право на номинации имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и регионалните музеи. Те предлагат лица или групи, които владеят във висша степен традиционни знания и умения в някоя от областите на нематериалното културно наследство. 
За тяхното оценяване ще бъдат създадени комисии, които включват представители на регионалните музеи, краеведи и национални експерти от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Работата на тези регионални комисии ще приключи до 31 май 2014 г. 
През м. юни 2014 г. национална комисия ще обсъди и оцени излъчените регионални кандидатури и ще направи предложение до министъра на културата за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. 
Публичната церемония по тяхното обявяване и награждаване ще се състои на 24 юни 2014 г. в Министерството на културата. 
Министерството на културата утвърди регистъра през 2002 г., с което България се нареди сред първите държави в света, притежаващи регистър на нематериалното си културно наследство.Чрез тази програма се отличават и подкрепят хора или групи, които са носители на ценни знания и умения в областта на традиционната обредност, разказване, пеене, свирене, танцуване, детски игри, занаяти или домашни дейности като например тъкане, везане, плетене или изработка на обредни предмети. Необходимо е знанията и уменията, за които се кандидатства да са упоменати в регистъра на нематериалното културно наследство на Република България и да се практикуват без прекъсване в даденото населено място най-малко от петдесет години. Не се допуска дискриминация на базата на религиозна и етническа принадлежност.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.