петък , 26 април 2024

Мъжете са 4 пъти повече носители на ХИВ от жените. Нови 22 регистрирани лица

Близо 350 000 души са се изследвали за ХИВ през 2013 г., като от началото на тази година са регистрирани нови 22 ХИВ-серопозитивни лица,

а общорегистрираните досега носители на ХИВ в страната са 1852 лица.
Това съобщиха от Министерство на здравеопазването, позовавайки се на данни от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към 14 февруари 2014 г
През последните години се очертава тенденция броят на новорегистрираните мъже да е четири пъти по-голям от броя на новорегистрираните жени. И през тази година 16 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 6 са жени.По-голямата част от инфектираните пациенти са предимно в големите райони : София – 11; област Стара Загора – 3; областите Бургас и Хасково – по двама; областите Пловдив, Перник, Пазарджик и Русе – по един. Като основна уязвима група особено през последните 2 години се очертава групата на мъжете, които имат сексуални контакти с други мъже, които от началото на тази година са 8. Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване, припомнят от здравното министерство и припомнят.
В България работят 19 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Информация за тях може да се получи на тел. 0700 130 40.

 

 

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.