Президентът Плевнелиев: В „Оптикс” АД има технологии на световно ниво

Преди 15 години произведохме първият оптичен детайл и оттогава подобряваме своя производствен капацитет, експертни знания, имаме трайна политика на нарастване на нашите възможности. Това бяха част от думите на изпълнителния директор на „Оптикс” АД Иван Чолаков

при откриването днес на новата база за оптично производство, намираща се срещу Професионалната гимназия. Събитието бе уважено от президента на България Росен Плевнелиев. Инж. Чолаков изтъкна, че близо 600 души работят във фирмата, като преобладаващата част от тях са с висше образование, а плановете за следващите 15 години са ясни. Изпълнителният директор на „Оптикс” АД акцентира, че през последните 15 години се открива четвърта производствена площадка, че от дружеството разработват уреди, които са сред най-добрите образци в света.
Мечтата ми е високотехнологична България не само в София и Пловдив, а във всеки град, сподели държавният глава. Президентът Плевнелиев подчерта, че трябва да се развива индустрия с добавена стойност, че България има своите силни компании като „Оптикс” АД в нишови направления, че талантът може да се реализира и в България, не само по света. Въвеждането на дуалното обучение, чрез което младите хора могат да пипнат машините, бе друг акцент в изказването на държавния глава. Плевнелиев изброи наградите на „Оптикс” АД през годините, участията в международни изложби, приносът й в развитието на част от българската икономика. Ако искаме да вървим по пътя на технологиите, ни трябва просветен народ и образование, подчерта президентът и пожела на Иван Чолаков и други да се запалят от неговия пример – стъпка по стъпка, с посветеност в град Панагюрище да има технологии световно ниво.
Панагюрище се превръща не само в притегателен център за живеене, а и за инвестиции, заяви кметът на общината Никола Белишки. Градоначалникът анализира, че Община Панагюрище е сред малкото икономически активни и финансово стабилни местни власти, което се дължи на добрия диалог с бизнеса. Той подчерта, че „Оптикс” АД е и социално отговорна компания, посочвайки сключения вчера дарителски договор с Общината.
На откриването на новата база за оптично производство присъства и председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров, народният представител Христо Калоянов, областният управител Иван Йорданов, представители на местната изпълнители и законодателна власти, предприемачи от Панагюрище, партньори на фирмата.
Днес бе направена и първа копка на нов инвестиционен проект за развойна дейност в Технологичен парк „Оптикс”, след което президентът Плевнелиев се срещна със Сдружението на българската отбранителна индустрия.

Вижте още

Десетки и разнообразни са свободните работни места в общините Панагюрище и Стрелча

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че свободните работни места в общините Панагюрище и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.