„Знаете ли какво ядете?“, пита Европейският парламент

Знаем ли какво ядем? Информационното бюро на Европейския парламент ще потърси отговор на този въпрос с помощта на европейски депутати, Българската агенция по безопасност на храните, експерти и производители

на събитие, посветено на безопасността на храните в Европа. То ще се състои на 7 февруари от 10.00 часа на ул. «Георги С. Раковски» 124.
Конференцията ще започне с презентация на д-р Антония Първанова (член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП), относно безопасността на храните на европейско ниво и последните мерки в тази насока, приети от Европейския парламент.
Как България въвежда нормите за безопасност на храните, присъстващите ще научат от Атанас Дробенов, експерт от Дирекция «Контрол на храните» от Българската агенция по безопасност на храните.
В дискусия за това каква храна искаме да ядем, ще се включат експерти и производители.
Може да гледате на живо събитието на europarl.bg и да задавате въпроси в Twitter с хаштаг #EUFoodBG.
Консумацията на качествени и безопасни храни е сред приоритетите на Европейския парламент като основен фактор за подобряването на здравето и качеството на живот на европейските граждани. В тази насока, парламентът застава в основата на множество законодателни инициативи, насочени към спазване на високи стандарти за храните и повишаване на информираността на потребителите за това какво консумират.
Безспорно една от най-съществените промени в законодателната област, станала факт след компромисно решение на Парламента и Съвета, е приетият през 2011 г. компромисен пакет от мерки за етикетирането на храните, които влизат в сила в страните членки, включително и в България, от януари 2014 г. В резултат на това, етикетите върху храните трябва да съдържат много по-подробна и опростена информация както за съдържанието на продуктите, така и за техния произход, алергените и т.н.
Новото законодателство опростява и изяснява правилата за етикетиране и съставките в храните, предназначени за кърмачета и малки деца, преработените храни на зърнена основа, храните за специални медицински цели и заместителите на целодневния хранителен прием за регулиране на телесното тегло.
Същевременно, от 2013 г. в Европа действа регламент, който регулира стоките, произведени в планински райони, или суровините, които идват от там. Налице е стандартизиран пакет от правила, обединени в европейските схеми за «знак за качество» на продукти като прясното месо, сиренето, бирата и земеделските стоки, произведени по традиционен за конкретни области и региони на ЕС начин. Целта е повече европейски фермери да регистрират своята продукция, а потребителите да научават повече за произхода и качеството на избраните от тях храни.
Към момента в европейските институции текат преговори и предложения за законови актове в областта на биологичното земеделие, етикетирането на телешкото месо, както и на цялостна програма за безопасност на потребителите.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.