Водещи новини

Скрининговите прегледи за рак ще продължат до септември

Многопрофилна болница за активно лечение „Събо Николов” в Панагюрище и Медицински център „Елсем” в Стрелча, както и пазарджишките ДКЦ „Хигия” ООД, „Диагностично-консултативен център 1” ЕООД („Здраве”) ще продължат да работят по проекта Спри и се прегледай.

От Регионалната здравна инспекция – Пазарджик уточниха, че срокът на проекта е удължен до 21 октомври (като прегледите ще бъдат преустановени месец по-рано – на 21 септември) и четирите здравни заведения са преподписали договори по него.
От началото на проекта в средата на миналата година до 28 януари т.г. в Пазарджишка област са извършени 1139 прегледапо трите локализации – рак на маточната шийка, рак на млечната жлеза и колоректален рак. От тях: в Пазарджик – 1012, в Панагюрище – 124 и в Стрелча – 3.
Към момента повторни покани със срок до 31 март 2014 г. получават лица, избрани от Националния скринингов регистър, попаднали в трета селекция и неявили се на преглед. Предстои извършване на допълнителни селекции от граждани. Общо в
страната по проекта са осъществени 38 521 прегледа.
Макар към момента не всички, подлежащи на скрининг лица да са се изследвали (общо изпратени 15516 бр. покани до целевите групи), здравните специалисти отчитат добро включване на Пазарджишка област в проекта, сравнено с други големи области в страната (например в София област има извършени 1275 прегледа).
Организаторите очакват удължаването на проекта да доведе до по-голям брой прегледани граждани, и съответно – до по-голям брой ранно открити случаи. Успехът зависи в много голяма степен от активността на лечебните заведения и на гражданите. 

Вижте още

На 15 март празнуват здравните инспектори

Преди 56 години на 15 март с постановление на Министерски съвет  е разкрита специалността „санитарен инспектор”, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.