Водещи новини

Десетки книги и техните автори бяха представени

Над 20 автори, някои от които с по няколко книги, бяха представени снощи в камерната зала на Театъра, като част от инициативата на Общината за финансиране на местни творци и проекти в областта на изкуството и културата.

За втора поредна година проявата носи името „Панагюрище – духовност и творчество в едно”, но за пръв път имаше публично представяне на подпомогнатите творби от началото на стартирането й.
Външните експерти, оценявали проектите – Георги Спасов и Митко Начев бяха изпратили своите мисли, прочетени от главния експерт „Култура” в Общинска администрация Магдалена Македонска. И двамата споделят честта да са част от литературният празник и изразяват впечатлението си от все по-добрите работи, с които кандидатстват родните творци.
Директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев бе подготвил анализ на всеки автор и творчеството му. А те бяха Димитър Дънеков с „Дойдох, видях…!”, „През джунглата на времето” – кн.3 и „О, минало неповторимо; Дида Гемиджиева с „Панагюрски панаир”, „Секрасно Панагюрище”, „Здравей, хлапе” – кн.5 и „Лудоречие”; Владимир Натов с пътеводителя „Панагюрище – история и култура”; Магдалена Годжевъргова със сборника на песни и обичаи от с. Оборище „Тръгнала Рада за вода ….”; Никола Поибренски с „Мечански мохабети”; Нено Стойковски със „Скрити мераци”; Кръстьо Раленеков с „Денят на едноневката”; Тотка Лунгарска с „Пеперудени целувки”; Венета Архангелова и Мария Филипова Хаджи с „Акрополи” и Дарина Дечева с „Педя нощ” и „Имало и други полети”.
По няколко думи бяха казани и за авторите и книгите, които не присъстваха – Стоян Панчовски с „Наший говор мил”; Недельо Стоянов Топузов с „История на село Поибрене” – 2 част; Румен Спасов с „Пак родени”; съставителите Борислав Попов и Нина Христова с книга-албум „Творчеството на Димитър Попов”; Нонка Миткова с „Бит и фолклор на село Елшица”; Митка Кочева от с. Баня с „Разгневена шарения” и „Наследство на предците” част 4; Евелина Кованджийска с „Разказвам тишина” и „Косач на звезди”; Гергина Деянова с „25 Български народни приказки”; Иван Проданов с „И помни родовия корен”; Нонка Чардакова с „Утро под слънцето” и Пенко Керемидчиев с „Недосънувани блянове”.
Благодарим на Община Панагюрище за подкрепата, бяха най-често споменаваните думи в четвъртък вечер, а Македонска допълни, че стартиралата пред пет години по предложение на общинския съветник Томи Наплатанов проява, ще продължи да се доразвива всяка година с нещо ново. Вероятно в началото на 2015 година ще бъдат представени спечелилите финансиране проекти за 2014 година.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.