събота , 20 април 2024

Десетки книги и техните автори бяха представени

Над 20 автори, някои от които с по няколко книги, бяха представени снощи в камерната зала на Театъра, като част от инициативата на Общината за финансиране на местни творци и проекти в областта на изкуството и културата.

За втора поредна година проявата носи името „Панагюрище – духовност и творчество в едно”, но за пръв път имаше публично представяне на подпомогнатите творби от началото на стартирането й.
Външните експерти, оценявали проектите – Георги Спасов и Митко Начев бяха изпратили своите мисли, прочетени от главния експерт „Култура” в Общинска администрация Магдалена Македонска. И двамата споделят честта да са част от литературният празник и изразяват впечатлението си от все по-добрите работи, с които кандидатстват родните творци.
Директорът на Градска библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев бе подготвил анализ на всеки автор и творчеството му. А те бяха Димитър Дънеков с „Дойдох, видях…!”, „През джунглата на времето” – кн.3 и „О, минало неповторимо; Дида Гемиджиева с „Панагюрски панаир”, „Секрасно Панагюрище”, „Здравей, хлапе” – кн.5 и „Лудоречие”; Владимир Натов с пътеводителя „Панагюрище – история и култура”; Магдалена Годжевъргова със сборника на песни и обичаи от с. Оборище „Тръгнала Рада за вода ….”; Никола Поибренски с „Мечански мохабети”; Нено Стойковски със „Скрити мераци”; Кръстьо Раленеков с „Денят на едноневката”; Тотка Лунгарска с „Пеперудени целувки”; Венета Архангелова и Мария Филипова Хаджи с „Акрополи” и Дарина Дечева с „Педя нощ” и „Имало и други полети”.
По няколко думи бяха казани и за авторите и книгите, които не присъстваха – Стоян Панчовски с „Наший говор мил”; Недельо Стоянов Топузов с „История на село Поибрене” – 2 част; Румен Спасов с „Пак родени”; съставителите Борислав Попов и Нина Христова с книга-албум „Творчеството на Димитър Попов”; Нонка Миткова с „Бит и фолклор на село Елшица”; Митка Кочева от с. Баня с „Разгневена шарения” и „Наследство на предците” част 4; Евелина Кованджийска с „Разказвам тишина” и „Косач на звезди”; Гергина Деянова с „25 Български народни приказки”; Иван Проданов с „И помни родовия корен”; Нонка Чардакова с „Утро под слънцето” и Пенко Керемидчиев с „Недосънувани блянове”.
Благодарим на Община Панагюрище за подкрепата, бяха най-често споменаваните думи в четвъртък вечер, а Македонска допълни, че стартиралата пред пет години по предложение на общинския съветник Томи Наплатанов проява, ще продължи да се доразвива всяка година с нещо ново. Вероятно в началото на 2015 година ще бъдат представени спечелилите финансиране проекти за 2014 година.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.