четвъртък , 25 април 2024

Интересът към читалищата се възвръща

Субсидираната численост за 2014 г. за българските читалища е в размер на 7329 бройки за цялата страна. За всяка от тях сумата, която се предвижда да бъде отпусната е в размер на 6400 лв.,

при 6 271 лева за 2013 година. Завишаването спрямо 2013 година е със 191 бройки.
Бюджет 2014 г., в частта му за народните читалища, е крайно постен. Това казва за Агенция „Фокус” Николай Дойнов, председател на Съюз на народните читалища в края на октомври м.г. В края на декември, отново пред „Фокус” допълва, че има вероятност за приемане на промени в Закона за читалищата през настоящата година. През май българските читалища ще имат конгрес и Дойнов очаква там те да посочат „параметрите на отношенията с държавата и общините, параметрите на държавното финансиране”. В интервюто от декември председателят на СНЧ казва още: „Интересът към народните читалища се възвръща абсолютно, хората търсят читалищата, тъй като на всички им омръзна тази простотия, която залива всичко. И все пак в читалището можеш да пипнеш човека, да прочетеш книгата, да танцуваш, да научиш народен танц. Забелязва се, освен масово навлизане на млади хора в читалищата по отношение на народните танци, все повече и повече искат и да учат и народни песни, което е невероятно доказателство за силата на българския дух.”

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.